Domarrollen

Att vara domare innebär att vara en person som andra har förväntningar på. Du förväntas vara seriös, passa tider, kunna spelreglerna med mera, och du får också frågor från spelare och ledare om allt möjligt som rör en fotbollsmatch. Du som har dömt barn- och ungdomsfotboll tidigare kommer att märka att det ställs andra krav i äldre ungdomsfotboll och seniorfotboll än i fotboll för yngre åldrar.

Du behöver vara professionell, och kraven på opartiskhet är tydligare. Att till exempel döma din egen förening eller i samma serie som du själv spelar är inte att rekommendera. Se till att vara noga med din egen integritet, och var försiktig med vad du publicerar på till exempel sociala medier. Att tala om andra domare eller spelare på ett respektlöst sätt är inte okej, särskilt inte när du själv är domare – då måste du föregå med gott exempel.

Det absolut viktigaste i domarrollen är att du är seriös och visar passion och engagemang för uppdraget. Matchen är veckans höjdpunkt för alla spelare och ledare, och de förtjänar en domare som tar uppdraget på allvar.

Du behöver logga in för att ta del av innehållet på den här webbplatsen.