Domarens agerande – att leda en match

För varje nivå högre upp i seriesystemen är spelarna bättre tränade och spelet går fortare. Spelare och ledare tar också fotbollen på större allvar och ställer högre krav både på sig själva och varandra samt på dig som domare.

Det högre tempot gör till exempel att en tackling som tajmas fel får större konsekvenser än vad som avsetts. Att allvaret i matcherna ökar gör att spelarna blir mer irriterade när de utsätts för regelbrott och att risken för hämndaktioner ökar. Vissa informella ledare ute på planen kommer hela tiden att försöka utmana dig i ledarrollen. Du måste agera förebyggande för att undvika protester men också tydligt bestraffa de som uppstår och skydda din egen integritet och arbetsmiljö.

Spelarna börjar även tänja på gränserna för vad som är tillåtet och en del börjar fuska för att vinna fördelar. Det här är inslag i fotbollen som ingen vill ha, och du har ett stort ansvar som matchledare att bestraffa allt ifrån filmningar och förstärkningar till fördröjande av spelets återupptagande.

För att del av innehållet på den här webbplatsen behöver du logga in.