Fotbollsuppvärmning, förberedelseträning och nedvarvning

Fotbollsuppvärmning – förberedelseträning

Uppvärmningen bör ses som en förberedelse där ungdomarna får möjlighet att både värma upp inför träning eller match och träna tekniska och fysiska färdigheter. Intensiteten i övningarna bör stegras gradvis, och träningens huvudtema bör också finnas med som ett tydligt inslag. Under uppvärmningen bör bollövningarna varvas med andra kortvariga övningar av fysisk karaktär.

Övningar från appen ”Knäkontroll” bör finnas med under varje uppvärmning. Detta för att förbereda kroppen för det aktuella träningspasset, men också för att vara en del i den långsiktiga skadeförebyggande träningen för att undvika knäskador.

Följande övningskategorier kan ingå rutinmässigt vid flertalet träningspass.

Aktivering – lättare styrkeövningar för att stabilisera bål och höft samt styrkeövningar för övriga kroppen.

Dynamisk rörlighet – för att tåla och klara av rörelser som till exempel långt löpsteg och tillslag på bollen.

Löpteknik framåt, bakåt och i sidled – spelare som rör sig på ett ändamålsenligt sätt blir också bättre på att accelerera, bromsa, och ändra riktning.

Fotarbete – är en viktig del av spelet

Hoppa, landa och löpa – vanliga inslag under spelet.

Nedvarvning

Under match och intensiv träning bildas det trötthetsrelaterade ämnen i musklerna. Nedvarvningen påskyndar borttransporten av dessa ämnen och spelaren återhämtar sig troligtvis snabbare. Lätt löpning kombinerad med enkla teknikövningar gör att musklerna slappnar av efter den fysiska ansträngningen.