Fotbollsutbildning

Fotbollsutbildningen ska stimulera till ett livslångt intresse för fotboll hos dig som spelare, ledare eller tränare, men framförallt ska utbildningen bidra till att du får uppleva och älska fotboll så länge som möjligt.

Det övergripande målet med utbildningen är att du utvecklar färdigheter och kunskaper i fotboll och också en hälsosam och frisk livsstil.

Samverkan skola – föreningen - förbundet

Utbildningen i fotboll i skolan är ett komplement till din förenings verksamhet. Det är i föreningen huvuddelen av träningen sker, och framför allt – det är där det spelas matcher. Skolan och föreningen tar tillsammans fram både kortsiktiga och långsiktiga mål som hjälper dig att utvecklas inom fotbollen.

I föreningen genomförs huvuddelen av träningen och i princip allt matchspel. Även återkoppling när det gäller spelförståelse och taktisk förståelse sker i huvudsak i föreningen.

Skolan fokuserar på individuell utveckling inom fotbollens grundfärdigheter i spelförståelse, teknik, taktik och psykologi och på dina spetsegenskaper, till exempel utifrån din position. Utbildningen ger dig också kunskaper om tränings- och tävlingslära, det som kallas för "fotbollsfys".

Förbundet, centralt och regionalt, har ett övergripande kvalitetsansvar och utvecklingsansvar. Dessutom får ett antal ungdomar möjligheten att representera Sverige i ungdomslandskamper där de kan skaffa sig internationella erfarenheter.