Spel 13-19 år

Det centrala i en match är hur spelarna som kollektiv löser olika situationer. När laget har bollen, samarbetar spelarna för att ta sig framåt och göra mål. När motståndarna har bollen arbetar spelarna tillsammans för att ta tillbaka den och hindra motståndarna från att göra mål.

När bollen går över från det ena laget till det andra kallas det omställning. Spelarna i båda lagen försöker inta nya positioner för att kunna göra mål eller hindra motståndarna från att göra mål. Om laget ställer om snabbt mellan anfallsspel och försvarsspel, och kan täcka ytorna effektivt, har laget bra balans.

Beskrivning av 9- och 11-mannaspel

Från och med 13 års ålder rekommenderar Svenska Fotbollförbundet att ungdomarna spelar matcher med 9 eller 11 spelare i respektive lag. I början har spelarna svårt att utnyttja planens storlek, och därför kan det vara lämpligt att låta vissa av dem först få pröva 9-mannaspel under en period innan de går över till 11-mannaspel.

Puberteten påverkar den psykosociala och fysiska utvecklingen på ett tydligt sätt. Planens yta kräver att man kan registrera vad som sker inom ett större område jämfört med vad som krävs inom barnfotbollens 7-mannaspel. Eftersom ungdomarna blir starkare och snabbare kan man variera längden på passningarna och tempot i spelet vid till exempel spelvändningar, omställningar och djupledsspel.

Två nya regler – offsideregeln och regeln att målvakten inte får ta avsiktliga passningar från medspelarna med händerna – påverkar både organisation och samarbete inom laget.