Målvaktstränarutbildning C

Förståelsen för målvaktens betydelse för laget ökar ständigt. En bred utbildning i tidig ålder, där målvaktsspelet sätts in i sitt sammanhang och ingår som en del för alla, lär barnen och ungdomarna att förstå helheten, det vill säga spelet och matchen. Rollen som målvakt kan betyda att allt fler fortsätter hela vägen fram till seniorspelare.

Målvaktstränarutbildning C är målvaktstränarutbildningens första kurs som ska stärka och stimulera målvaktsspelet inom barn- och ungdomsfotbollen. Syftet är att ge en introduktion till rollen som ledare/målvaktstränare för åldersgruppen 6–14 år där fokus ligger på enkelhet, ett positivt förhållningssätt och praktiska tips.

Målgruppen är nyrekryterade målvaktstränare och barn- och ungdomstränare som vill vidareutveckla sina kunskaper om målvaktsspelet. MV C omfattar en gemensam sammankomst på en dag som föregås av cirka fyra timmars webbstudier. Kursen kan genomföras i föreningen, i SISU-lärgrupp, som SDF-kurs eller i annan form. För tränare som genomgått Tränarutbildning C kan SDF erbjuda en kortare variant på fyra timmar, exklusive webbuppgifter.

För målvaktstränare som vill förkovra sig ytterligare efter MV C finns kurserna MV B som tar upp målvaktsspelet inom ungdoms- och juniorfotbollen samt MV A Nationell som riktar sig speciellt mot seniorverksamheten. Den högsta målvaktstränarutbildningen, UEFA MV A, har målvaktstränare som arbetar med inriktning mot elitträning för målvakter som målgrupp. Ett av behörighetskraven för denna utbildning är att den sökande även har genomgått Tränarutbildning UEFA B.