Spelet

Fotboll är ett komplext spel som ständigt växlar mellan sex olika skeden. I anfallsspelet handlar det om speluppbyggnad, kontring och att komma till avslut och göra mål. Motsvarande skeden i försvarsspelet är att förhindra speluppbyggnad, återerövring av bollen och att förhindra och rädda avslut.

Spelsystem definieras som lagets utgångspositioner, arbetssätt, spelartyper och roller. Utgångspositionerna anger delvis vilka ytor laget prioriterar och beskrivs med olika sifferkombinationer. Lagets arbetssätt är de principer som spelarna ska följa i spelets olika skeden medan spelartyper och roller beskriver spelarnas egenskaper och vad spelarna förväntas göra i olika situationer.

Samverkan mellan målvakten och utespelarna är en viktig del av försvarsspelet. I skedena återerövring och förhindra speluppbyggnad är målvaktens viktigaste uppgift att kommunicera med medspelarna och täcka motståndarnas spelyta 3. I skedet förhindra och rädda avslut handlar lagets arbetssätt om hur målvakten och övriga spelare agerar vid motståndarnas djupledsspel, frilägen, inlägg och skott.

Att ha ett anfallsspel med ett kontrollerat passningsspel där målvakten deltar på ett aktivt sätt i speluppbyggnaden har blivit en allt vanligare metod för att erövra spelytor i djupled och komma till avslut och göra mål. När målvakten har fångat bollen kan det uppstå kontringslägen då det gäller att hitta den mest optimala lösningen – kollektiv eller klassisk kontring.

Trenderna i den moderna fotbollen är att målvakten har tre nyckelroller i kollektivet. Förutom uppgiften att rädda så många avslut som möjligt, har målvakten täckningsansvar för en allt större del av motståndarnas spelyta 3 samtidigt som målvaktens offensiva kvaliteter alltmer liknar utespelarnas.

Matchanalys är ett viktigt instrument för att utveckla det egna lagets spelsystem men också för att scouta en kommande motståndare inför den taktiska och matchförberedande träningen. En matchanalys av det egna laget kan tydliggöra målvaktens roll i lagets arbetssätt och bidra till att förbättra det individuella målvaktsspelet.

Beroende på tränarteamets fotbollsfilosofi bör man välja en målvakt som passar in i lagets arbetssätt. Man kan definiera lagets målvaktsprofil utifrån fyra parametrar – spelförståelse, tekniska färdigheter, psykologisk förmåga och fysiska kvaliteter.

När du loggat in kan du ta del av detta innehåll!