Grönt kort behövs för att lösa tävlingslicens

Svenska Ridsportförbundet anser att alla som ska tävla ska ha en bra grundbas att stå på. Av den anledningen strävar vi efter att kontinuerligt utveckla våra utbildnignssystem för att garantera hög kvalitet på utbildningen.

Vad är Grönt kort?

Grönt kort är ett intyg som visar att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart. Kursen är obligatorisk för alla till och med utgången av det år som ryttaren fyller 18 år. Du som är 12 år och yngre kan gå kursen tillsammans med målsman eller annan myndig person som tar det gröna kortet, och sedan följer med vid tävlingar. När målsman/annan vuxen tar Grönt kort ansvarar han/hon för den unga ryttarens handlingar under tävling. De nya reglerna började gälla den 1 januari 2011.

Om du är över 18 år är Grönt kort-kursen inte ett krav, men vi rekommenderar dig ändå att delta då kursen ger dig en bra förberedelse och kan bidra till att din tävlingsstart blir en härlig upplevelse.

Under kursen genomförs ett antal delprov som TR-kunskap, hur det går till på en tävlingsplats, att lasta etc. Vissa av delproven sker enskilt, andra i grupp. Slutprovet för dig som går kursen genomförs under sista och avslutade träffen. Slutprovet genomförs av din kursledare eller av kursledare från en annan förening.

För dig som är över 18 år och inte deltar i Grönt kort-kursen genomförs ett endagsprov (teori och praktik) i din förening eller via ditt distrikt. Samtliga delprov och slutprov ska vara godkända.