Expedition Kenya

I Iten ligger St. Patricks High School där många kenyaner har studerat och utvecklats till löpare i världsklass. Kenyanska och etiopiska löpare finns alltid med i toppen på medel- och långdistansens världsårsbästalistor. Under många år har dessa nationer fullkomligt dominerat maratondistanserna. Supertalangen David Rudisha visar övertygande att även distanser ner till 800 meter tillhör kenyansk specialitet. Med ofattbara 1:40.91 satte Rudisha världsrekord på OS i London år 2012.

Vi har kört från hettan i Mombasa till storstaden Nairobi på vår väg till Iten i västra Kenya och en trafikpolis ger oss tecken att köra av vägen och stanna.

Vi stannar bilen vid vägkanten och vevar ner rutan.

-You crossed solid line.
-Sorry officer, but we don´t think so…
-This is for the court to decide... Well, you can give me something for supper.

En stund senare fick vi köra vidare. Trafiken är stundvis farlig. Vansinniga omkörningar och trängsel är säkert anledningen till flera av olyckorna vi ser på vägen. Färden går genom fattiga byar där hundratals människor flockas intill vägarna. Flera trängs på vägen mellan körfälten för att vid farthinder, där bilarna måsta sakta ner, få chansen att sälja sina varor. De ropar, viftar och håller upp frukt, grönsaker, höns och redskap. Kenya känns som ett fattigt land men under snabb utveckling.

Det går uppför och den höga temperaturen sjunker till mer behagliga 22 grader. Iten ligger knappt 2400 meter över havet, vilket är en lämplig höjd att träna och vistas på när syftet är prestationsförbättring. Visst har höjden stor betydelse men fler och betydligt viktigare faktorer måste spela in – varför är kenyanska löpare så framstående på medel- och långdistans?

För att ta del av allt innehåll behöver du vara inloggad.